Marten Kuik

 

“Als het een goed aardappeljaar is, is het ook een goed uienjaar,” vertelde mij een boer onlangs. Het is een goed aardappeljaar, dus… Op zaterdag 6 november komen de Bútsoekers in Sint-Annaparochie bij u langs met heerlijke, harde uien. ‘Belkumer spek’. Gezond wintereten!

Denkt u zich eens in: Om acht uur in de morgen staan enkele mannen van het koor in een boerenschuur te sorteren, te vullen en te wegen. Er gaan royaal 4 kilo in een netje. Vanaf een uur of tien bellen ze bij u aan. “Mooi dat jullie er weer zijn!”, is vaak de reactie. “Vorig jaar hebben we jullie gemist, maar die van twee jaar terug waren ‘poerbêst’,” weten zij nog. In een uur of drie slijten de Bútsoekers zo’n 500 zakjes met geurige uien. Tot ieders genoegen. De klant hoeft niet te slepen, en het koor wordt er niet minder van.

Enkele reacties van twee jaar terug: “Ik koop drie zakjes,” zegt een klant, “want ik heb twee dochters en die zijn ook gek op uien.” Een ‘nieuwe Nederlander’ opent de deur: “Ja graag,” zegt de mevrouw, “smaakt lekker in de curry!” “Ik lust zelf geen uien”, zegt een ander, “maar mijn zuster is vandaag jarig en dan heb ik een origineel verjaardagscadeau.” Is weer eens iets anders dan een bosje bloemen of een flesje wijn.”

Na afloop van de ‘sipelaktie’ gaan de Bútsoekers naar Boudewijn Bleeker van de Kaai. Ze hebben zin in wat. ‘Se binne roppig!’ Boudewijn heeft dampende snert gemaakt. U raadt het al: in die snert zijn Bútsoekers sipels verwerkt. En dat merk je. U hebt trek in een lekker bakje patat? In november staat op zijn menu ‘patat de Bútsoekers’. U leest het op zijn facebookpagina en op het bord voor de zaak. In dit gerecht zijn verwerk: uien, kipreepjes, een zoete mosterd/dillesaus en de schotel is opgemaakt met een frisse rauwkostsalade. Kijkt u voor meer maaltijdsuggesties naar de advertentie van de Kaai elders in dit blad.

Mogen de mannen van het koor rekenen op uw medewerking? Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Voor €5 per netje bent u koopman. En u helpt de Bútsoekers enorm. Wilt u het geld alvast klaarleggen? Graag tot zaterdag 6 november.

Zaterdag 6 november sipelaktie van de Bútsoekers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *